Interventions



maarten-greve-thermometers_3



maarten-greve-thermometers_2

Locatie: Elsene – Brussel

maarten-greve--thermometers-staircase-1

Locatie: De Marollen  –  Cité Merchie-Pede

De thermometers transformeren ruimtes en objecten in digitale varianten, in een bewegend organisme van cijfers met langzaam stijgende en dalende blauwe streepjes.

maarten-greve--thermometers-staircase

Trappenhuis omgeven door een digitale achtergrond (onder 12° boven 17°)

maarten-greve-thermometers-in-my-backyard



maarten greve backyard brussel

My backyard Avenue Albert 24,  Brussel 7° degrees

Voorstel Brussel 2000 Culturele Hoofdstad

Digitalisering van het Kapellekerkstation

Stedenbouwkundig positioneert het station zich aan de Brusselse Noord-Zuid verbinding. Deze spoorwegverbinding vormt sinds de aanleg in de jaren 50 een breukzone in het stedelijke weefsel. Formeel is deze spoorwegverbinding niet weg te denken maar in de vorm van een kunstwerk kun je haar aanwezigheid intellectueel uitdagen. Mijn voorstel is om het hele Kapellekerkstation met thermometers te bekleden. Hierdoor ontdoe je het station van haar materialiteit. Het station heeft de temperatuur van de omgeving aangenomen, lost daarin op en kameleontiseert als het ware. De blauwe streepjes van de overweldigende hoeveelheid thermometers stijgen of dalen naargelang de temperatuur. Het Kapellekerkstation wordt zo een immaterieel digitaal station.

Een station heeft iets vluchtigs, de trein raast eraan voorbij. Een station is een positie op een lijn. Als de trein stopt, stappen mensen doorheen het station in of uit. Het is een plek waar twee snelheden aan elkaar worden gekoppeld. Door het station met thermometers te bekleden ontstaat er een digitale damp die deze las benadrukt. De treinen blijven echter gewoon stoppen en vertrekken, mensen stappen in en uit, wat een mooie innerlijke tegenstelling oplevert.

maarten-greve-kapellekerk-station-1
maarten-greve-kapellekerk-station-2



Burning ambition

2001 Duur: 0.20 min

De thermometer verbrandt, de zwemmer verdrinkt,  de componist wordt doof, …. Je troef wordt je noodlot. Het werk uit 2001 reflecteert bij Maarten een periode van zelfonderzoek. Er moeten dat jaar keuzes worden gemaakt.



Batteries and objects

maarten-greve-battery-shower

Douche in ons eerste appartement in Brussel, Chaussée d’Alsemberg 133   1998

De batterij heeft een eenvormig uiterlijk en produceert stroom, iets abstracts. Deze stroom wordt bij normaal gebruik omgezet in specifieke activiteit: geluid, licht, beeld of beweging. Binnen mijn belevingswereld wordt het omgezet in een douchecabine, een paal naast een boom, een raam met uitzicht,…

maarten greve

1999 Venster met batterij.

Uitzicht vanuit mijn atelier Rue de tanneur 56 Brussel

maarten greve

2000

maarten greve tree

2019